Търсене на книга – няма нищо по-лесно и приятно

Мария Топузлиева
Наталия Радославова

Във века, подвластен на новите технологии, в който живеем, използването на библиотека вече звучи старомодно. Повечето млади хора предпочитат ползването на електронни носители, още повече при положение, че много от книгите се предлагат вече и в Internet на свободен достъп. Повечето хора не разполагат с достатъчно време, за да отидат до някоя библиотека и да се ровят с часове, докато открият търсената от тях книга. Това е и една от причините електронните каталози да навлизат така широко в услугите на библиотеките. Те улесняват както читателите, така и служителите и също така пестят много нерви и време.

Едно свежо решение е сайта на библиотеката на Нов български университет. Освен собствения си каталог, той предлага и препратки към каталози на други библиотеки, както и достъп до Online бази от данни, съдържащи изобилие от информация.

Най-голямото предимство на електронния каталог е възможността да се ползва от всяка точка на света, стига да имате достъп до Internet.

Представете си един ужасно студен зимен ден, въобще не Ви се излиза навън, а след броени дни започва сесията. Преподавателите са Ви връчили безкрайните списъци с литература, която все някак трябва да откриете. Няма по-лесен и приятен начин от това да си седите вкъщи и от там да видите има ли я книгата или не, вместо да отидете до другия край на София, за да се разочаровате. Освен всичко друго, ако в момента книгата, която търсите е взета от някой друг читател, Вие можете да си я запазите като отидете на място в библиотеката. Когато книгата бъде върната служителите на библиотеката ще Ви уведомят да отидете, за да си я получите.

Отварям сайта на библиотеката и влизам в Q OPAC – eлектронен каталог на библиотеката на НБУ. От менюто в горната част на екрана избирам My Account. Следващата стъпка e My Profile, където в полето User ID въвеждам номера на читателската си карта, а в полето Password – получената (при запитване) от библиотекаря парола. Когато отворя моя профил ще открия информацията, която съм дал за себе си. Мога да вляза и да видя книгите, които вече съм заел и сроковете за връщането им, както и това дали дължа някакви глоби за просрочено време.

Също така мога да си правя списъци на книгите, които използвам, както и такъв за нови, интересни за мен книги, които да ми бъдат под ръка по всяко време. Търсенето на книгите е максимално улеснено от три основни начина – Simple search (просто търсене) Browse search (търсене чрез прелистване), Power search (комбинирано търсене). С тях мога да търся книги освен по автор, заглавие и ключова дума и по много други начини. Има и търсене в електронни каталози на други библиотеки.

От страницата на библиотеката на НБУ мога да намеря и много друга информация. Има бази от данни, до които имам достъп, естествено след като от библиотеката ми предоставят потребителско име и парола.

От всичко казано до тук става ясно, че винаги има по-лесен и по-бърз начин да намериш това, което търсиш.

Библиосфера