Електронни книги на български език

Интервю с Диана Бойчева, изпълнителен директор на БГ Книга ЕАД

 

Диана Бойчева е възпитаник на Технически университет, гр. София.
Завършва две специалности – Инженерен дизайн и индустриален мениджмънт.
Получава магистърска степен от
Лондонския колеж по комуникация.

 

Провокирахте интерес с публикувания наскоро разговор в списание ProGRAFICA. От много години библиотеките предлагат на своите читатели електронни ресурси – книги, списания, вестници, доклади и т.н. За част от потребителите те са трудно достъпни, тъй като са предимно на английски език. Има агрегатори, които предлагат превод на български език (като EBSCO Publishing), но това не е достатъчно. В споменатата публикация казахте, че имате проект, който е свързан с електронните книги на български език. Какви книги са включени в него в момента?

Имам договори с издателства от различни сфери на литературата- от хоби и здраве до учебно помощна литература. Тъй като все още не сме онлайн, нямаме голям списък от заглавия – към 250. Сигурна съм, че това ще се промени в момента на пускането на сайта.

Какъв вид литература ще бъде ваш приоритет – научна, популярна, художествена?

Ние сме дистрибутор на съдържание, нямаме предпочитания за книгите. Нашата цел е да предложим на потребителите възможно най-голям избор от издания в електронен вид. Също като голяма книжарница. От друга страна смятам, че студентите и младите хора първи ще посегнат (и вече са го направили) към електронните книги. Ще се радвам, ако можем да предложим учебници. Това ще спести доста ресурс на университетите и ще даде възможност на издателствата им, да предложат издания с изчерпани тиражи. Засега обаче имам отказ от всички университетски издателства. Включително от издателството на Нов български университет.

Как ще бъде организиран достъпът до тях? Ще дадете ли възможност на клиента да придобие право на ползване (наем) за известен период от време на по-ниска цена или ще се насочите към директна продажба?

Повечето издателства, с които имам договор, предоставят книгите само за директна продажба. Съществува страх, че срещу много малка такса потребителите ще четат книгите и няма да купуват. Да не забравяме, че издаването на книги е бизнес като всеки друг, за да се издаде книга, се инвестират доста средства, срещу които се очаква съответна възвръщаемост. При настоящата стагнация на книжния пазар, отдаването под наем на съдържание не изглежда привлекателна възможност. Аз твърдо вярвам, че временното право на ползване срещу ниска цена е печеливш вариант. Много хора биха наели книгата за символична сума, само за да преценят дали им харесва и след това ще отидат да я купят в хартиен вариант. Човек не се замисля много дали да изхарчи 0.50 стотинки, но се замисля за суми над 5.00 лв. например.

В момента на какъв етап сте от реализирането на проекта?

Това е добър въпрос, бяхме готови да стартираме преди 2 месеца, но влязохме в партньорство с мобилен оператор. Това забави доста проекта, но от друга страна помогна да усъвършенстваме, това което правим и смятам, че сме на финалната права. Сигурна съм, че нашите бъдещи клиенти ще получат качествена услуга в замяна на парите си.

Каква политика на достъп ще имате за институционалните клиенти? Дали ще могат те да си закупят от вас необходимото им “завинаги” или ще бъде на база лицензионно споразумение за определен период от време?

Към момента нямаме разработена стратегия за работа с библиотеките. В този смисъл, когато библиотеката купи книга, тя ще може да я ползва като обикновен клиент – т.е. да я изтегли на компютър и нейните клиенти, да я четат от компютъра. За да можем да осъществим пълноценна съвместна работа с библиотека, тя ще трябва да интегрира нашия каталог към системата си и клиентите изтеглили книгата, ще могат да я ползват на собствен четец или компютър в рамките на 2 седмици. Тук трябва да вмъкна, че дори наема на книги ще бъде платен- DRM защитата на книгите се заплаща в реално време, за всяка изтеглена книга. Пак искам да подчертая, че към момента нито едно издателство не ни е дало право за отдаване на книгите под наем.

Библиотеките са немалък клиент на традиционния книжен пазар. Този тип институции имат опит с ползването на електронни ресурси и са добре ухажвани от чуждите агрегатори. Как ще подходите към тях?

С удоволствие ще вляза в преговори с всяка библиотека, която заяви сериозно желание за съвместна работа. Създаването на условия за предлагане на електронни книги струва много повече от самата дигитализация на книгите, в този смисъл изграждането на сайт за отдаване под наем на защитени е-книги ще изисква и съответна инвестиция. Надявам се, че в България има библиотеки, които имат ресурса да се заемат с тази задача.

Конкурент, клиент или партньор е библиотеката за вас?

При всички случаи партньор. Както казах и в началото ние сме дистрибутор на съдържание. За нас е важно да разпространим колкото се може повече книги до всички потенциални клиенти.

Вие се занимавате и с продажбата на четци? Въпреки че електронните книги са в библиотеките от 1999 г., много малко са тези, които предоставят за ползването им четци. Имате ли библиотеки – клиенти?

Нямаме четци закупени от библиотеки. До сега нито една библиотека не е проявила интерес към купуването на устройства за четене от нас.

Много хора купуват устройства за четене. На пазара вече се предлагат четци от различни фирми и различен ценови клас. В партньорството ни с М-тел четците ще се предлагат и на изплащане, схема която ще позволи на повече хора да си купят устройства.

Фиг. 1

За мен четците на Pocketbook (фиг. 1) са най-доброто на пазара в България, тъй като са изцяло адаптирани към българския потребител, нямат проблеми с кирилицата и отварят безпроблемно всички файлови формати за електронни книги. В добавка мога да кажа, че едно устройство като Pocketbook 602 или 603, което има вграден модул за достъп до мобилна мрежа, наистина дава пълна свобода. Представете си, че сте на екскурзия в планината, няма наземна мрежа за интернет, просто включвате покетбука, изтегляте книга и четете. Устройствата дават свобода, която беше немислима доскоро. Последното, което ще спомена, е че четците са направени така, че да се харесват на любителите на книги, на хора, които обичат да четат от хартия.

Традиционно голяма част от интервютата завършват с въпрос за бъдещето. Тъй като имате опит в работата с издателите в България, какво ще се случи според вас до края на годината в тази област?

Според мен 2011 г. ще бележи началото на бизнеса електронни книги в България. Има активни интернет страници, които предлагат съдържание и отпреди, но масовото навлизане на издателите в тази сфера ще се случи през 2011 г. Всички имаме все още много да учим, за да предложим на потребителите качеството, което ще направи електронната книга предпочитана. Тук влизат издателите, които трябва да подготвят книгите в съответният вид, влизат доставчиците на услугата, като Бгкнига, които трябва да спечелят доверието както на читателите, така и на издателите. Влизат дистрибуторите на устройства за четене, таблети и телефони, които трябва да предложат подходящ софтуер за четенето на защитени книги. Предстои много работа, която трябва да се осъществи в тясно партньорство между всички участници.

разговорът води Гергана Мартинова

Библиосфера