Какво се случи в годината, в която станахме на 10 години?

Много или малко са 10 години за едно електронно списание в сферата на услугите, ресурсите и технологиите в библиотечно-информационното пространство? Детска възраст ли е това? Или пък сме достигнали “зрялост”? Такива въпроси винаги занимават съзнанието на хората при юбилей. Той някак подтиква към размисъл, за това какво екипът успява и не успява да направи за всичките тези години. Несъмнено сме щастливи от това, че четете списание “Библиосфера”. Вероятно на някои от вас допада едно, на други друго, единственото, в което искам да ви уверя, че се стараем много. Това до колко съумяваме да предложим добро четиво е индивидуално за всеки наш читател…

Какво се случи тази година? Подготвят се сериозни промени, които разбира се, няма да се осъществят веднага, но началото е поставено. Конгресната библиотека стартира инициатива, чиято основна цел е да определи пътя на преход от формат MARC 21 към нова среда (а не формат), която едновременно ще се възползва от възможностите на новите технологии и ще съдържа пълен набор от библиографски данни, и ще направи обмена им по-лесен в общността, и извън нея. Тази инициатива не се появява така от нищото, изведнъж, а е обсъждана години и вероятно ще отнеме още много по реализирането си. Разбира се форматът MARC води до изключително важни промени в информационния свят. Той позволи споделянето на библиографски записи, което повлия силно върху разходите на библиотеките, освен това подобри редица функции в библиотеката, а пък и е ключов фактор в развитието на различни системи и услуги. Изключително интересно е за мен, а предполагам и за вас, какво ще представлява тази нова среда? Колко време ще отнеме съграждането й, тестовите периоди колко ще продължат, с какви системи ще се тества? След колко време ще започне миграцията? Колко бързо ще се случи това в Югоизточна Европа, а у нас?

Сред често дискутираните теми тази година са увеличените технически услуги в академичните библиотеки, използването на социалните мрежи, мобилните версии на страниците на библиотеките и т.н. Какво ли ще е бъдещето? Все повече се появяват програми от типа на Европа 2020 или светът 2050. Твърди се, че през 2010 г. информацията в електронен вид е 1,2 милиарда терабайта, а за 2011 нарастването е с 1/3. Ако това е вярно, то до 2020 г. информацията ще е около три пъти повече, а това как ли ще форматира нашата професия?

Гергана Мартинова
гл. редактор сп. “Библиосфера”

1 мнение за “Какво се случи в годината, в която станахме на 10 години?”

  1. ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ!

    Желая Ви през Новата 2012 година много здраве, творческо вдъхновение и още по-големи професионални успехи!

Коментарите са изключени.

Библиосфера