За електронните книги и още нещо

За електронните книги се пише много. В бъдеще проблематиката около тях ще продължи да се радва на широк интерес. През 2010 г. в брой 13 на нашето списание излезе статията “Електронни книги и четене. Перспективи пред библиотекари и преподаватели” на авторския колектив Рейчъл Векселбаум, Пламен Милтенов и Сюзън Паро. Направената историческа ретроспекция позволява бърза ориентация за това как навлизат е-книгите, разгледана е популярността им в различните научни дисциплини и необходимостта от четци в библиотеките.

На следващата година в брой 14 можете да прочетете интервюто с Диана Бойчева, изпълнителен директор на “БГ Книга” ЕАД. В него тя казва, че до този момент нямaт paзpaбoтeнa cтpaтeгия зa paбoтa c библиoтeĸитe. Ако “библиoтeĸaтa ĸyпи ĸнигa, тя щe мoжe дa я пoлзвa ĸaтo oбиĸнoвeн ĸлиeнт – т.e. дa я изтeгли нa ĸoмпютъp и нeйнитe ĸлиeнти, дa я чeтaт oт ĸoмпютъp. Зa дa мoжeм дa ocъщecтвим пълнoцeннa cъвмecтнa paбoтa c библиoтeĸa, тя щe тpябвa дa интeгpиpa нaшия ĸaтaлoг ĸъм cиcтeмaтa cи и ĸлиeнтитe изтeглили ĸнигaтa, щe мoгaт дa я пoлзвaт нa coбcтвeн чeтeц или ĸoмпютъp в paмĸитe нa 2 ceдмици.”

От тогава до сега измина почти година. В българското пространство вече е възможно заемането за дома на е-книги, електронни периодични и аудио издания чрез услугата “Е-библиотека”, която предлага библиотеката на Гьоте-институт България. На уеб страницата им  в меню “Onleihe” е описано подробно как функционира тази услуга. Дали скоро ще има друга библиотека, която ще предложи нещо подобно? Времето ще покаже. В Германия има традиции в “е-заемането”. В своя статия от тази година Виргиния Жерар[1] твърди, че над 300 библиотеки в Германия предлагат тази услуга. Според нея най-голям недостатък на онлайн заемането е съвместимостта, защото много от дигиталните обекти не могат да се ползват с четци, таблети и смартфони, а само с персонален компютър.

В дигиталния свят до сега развитието на е-книгите следва това на е-списанията. Свободният достъп (open access (ОA) до електронни списания вече е традиция при избралите да следват този път. Свободният достъп при книгите започна своите първи крачки преди няколко години. Авторите пристъпват както към хибридните модели, така и към свободното съдържание. Вече има университетски издателства, които подкрепят ОA модела,  подходящ пример за това е Амстердамския университет. Европейският проект OAPEN (Open Access Publishing in European Networks) е инициатива за развитие на свободния достъп до научните книги в областта на хуманитарните и социалните науки. Това за авторите носи видимост, а за издателите споделяне на част от разходите. Сред издателите са датски, холандски, немски, австрийски, английски, естонски  университети, а също и Berg Publishers, Brill, Taylor & Francis и др. Дали скоро сред тях ще се наредят и български издатели и университети?

Да се надяваме, че следващата година ще могат читателите в българските библиотеки да заемат научни електронни книги на български език.

Гергана Мартинова,
гл. ред. “Библиосфера”


[1] Статията е със заглавие “В библиотеката с клик на мишката– онлайн-заемане” и е публикувана на български език на страницата на Гьоте-институт България.

 

Библиосфера