Знанието е при нас

Живко Кушев

Издателство “Парадигма” започва своята дейност през 1997 г. Особеностите, които ни отличават от останалите издателства са няколко: приоритет на научната българска литература и книгоразпространителска дейност в сферата на университетската литература със специално внимание към хуманитарната ù част. За нас всеки автор е важен. Книгоиздаването е кауза, с която сме се заели с много всеотдайност.

Създаването на една книга е бавен процес, придружен с персонални срещи, размяна на имейли, коректури, поправки. Доколкото е възможно се стараем да скъсяваме тези срокове и да ускоряваме комуникациите. В предпечата се правят оформленията – разстояние, шрифт, размер и форма на заглавията на главите и т.н. Често, в последния момент авторът решава, че са нужни допълнителни промени, понякога по-големи, друг път – по-малки. Нашият екип е от млади специалисти и се старае на реагира бързо. След това се отпечатват предварителни копия. Те обикновено не са като крайния вариант, но са близо до него. След одобрение на проекта за корица и книжно тяло пристъпваме към печата. Особено се гордеем с капиталния четири томен труд по балканска история на проф. Кръстьо Манчев, обхващащ периода 1352 г. – 1990 г.

Наши автори са както утвърдени имена като проф. Искра Баева, проф. Евгения Калинова, акад. Васил Гюзелев, проф. Леон Леви, проф. Живко Бояджиев, така и млади учени, които в момента се утвърждават в научната сфера.

проф. Искра Баева

С удоволствие искам да спомена “Раждането на българския консерватизъм” на младия учен Петър Николов-Зиков. Книгата стана един от успешните издателски продукти за 2011 г. Приоритетна област, в която работим е историята, но издаваме и политология, психология, право и етнологията. За пример ще посоча проф. Лиляна Симеонова с “Пътуване към Константинопол”, която миналата година е представена в американското списание “Sixteenth Century Journal”, имащо за цел да осведомява читателите за новостите в проучванията на XVI век. Списанието изключително прецизно подбира рецензираните книги и представя само около 400 ревюта годишно на автори от цял свят.

проф. Рандал Бейкър

“Парадигма” не се ограничава до преки учебни пособия, а в пълно съответствие с името, издава и монографии. Всяко сериозно научно изследване, което малко или много засяга темата за парадигмите в своята област, е от особен интерес за нас. Част от монографиите са издадени паралелно или самостоятелно на английски език. Такъв тип е “Живият архив на Васил Левски и създаването на един националeн герой” от Мария Тодорова, която излезе паралелно с българското издание в САЩ, книгите на проф. Рандал Бейкър „Бъдещето не е това, което беше“ („The Future Isn’t What It Used To Be“), „Защо Америка не е Европа“ („Why America Isn’t Europe“).

От няколко години се опитваме да разширяваме дейността и издаваме полезни книги от областта на медицината, литературата и литературната история. Като добри примери ще изброя “Урогенитална туберкулоза” на Чавдар Славов, американската “Бъбречна физиология на Вандер” от Дъглас Ийтън, Джон Пулър, ”Госпожа Г” на  Емилия Дворянова.

Емилия Дворянова

В литературата нашата насока е проза, есеистика и пътеписи. Сред издателските успехи за миналата година е дебюта на Яница Радева с “Бонбониерата”. Съвсем скоро излезе от печат сборникът “Извънлитературното”, в който дискутират 22-ма изявени учени от България, Франция, Англия, Германия и Финландия. В момента се подготвя “Речник на политическите партии 1989–2009. Хроника на събитията” от Таня Николова, която разкрива, зараждането и развитието на политическите партии в българския преход.

През 2010 г. стартира нашата онлайн книжарница под мотото “Знанието е при нас”. Целта бе да подпомогнем студентите в техните търсения и да предложим цялата достъпна научна литература от издателствата в страната. За улеснение на потребителите, освен анотация е добавено и съдържание на изданието. Така читателите ще открият по-лесно нужната литература. Поддържаме традиционни книжарници във Велико Търново и Ботевград.

Важен момент от нашата работа е произвеждането на нискотиражни книги. Това е възможно благодарение на съвременната печатна база, с която работим. Дигиталният печат позволява за кратък период от време да излезем на книжния пазар. Това от своя страна подпомага навременното включване на книгите в потребителската мрежа, а също и бързото им допечатване след тяхното изчерпване. Така реагираме бързо при запитвания от страна на библиотеките в страната. Ползотворно дългогодишно сътрудничество например имаме с регионална народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив, Столична библиотека и библиотеката на Варненски свободен университет. През миналата година е поставено начало на полезни контакти с регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Работата с библиотеки е индивидуална и персонална. Поръчаните от съответната библиотека книги се фактурират и изпращат на съответния адрес. Полезна помощ за ориентация в новоизлезлите книги оказва сайтът ни, за който стана дума по-горе. Приемаме запитвания директно на имейл. Нашият дългогодишен опит в сферата на книгоразпространението често е в помощ при откриване на редки книги. На библиотеките, с които работим, естествено, съобразно направената поръчка предлагаме и отстъпка.

Все по-често напоследък се говори за електронни книги. За това, че фигуративно “мишката ще изяде книжката”. Но ние смятаме, че така както киното не измести театъра, а по-късно телевизията – киното, така и книгата като материално тяло, няма да изчезне, още повече, че тя е продукт от друг тип и предполага възприемане от друг начин. По този въпрос ние сме оптимисти. Качествената и добре оформена книга е магнит и винаги ще привлича читатели.

Библиосфера