Управление на изследвания чрез “Mendeley”

На уеб страницата на “Mendeley” пише, че е “най-добрият свободен начин за управление на вашите изследвания”, определя себе си като “свободен справочен мениджър”. Условно може да се раздели на две части “Mendeley Desktop” и “Mendeley Web”. “Mendeley Desktop” е софтуер (Windows, Mac, Linux) за управление и споделяне на научни статии, а пък “Mendeley Web” играе ролята на социална мрежа за изследователи.

Системата позволява да организирате вашите изследвания, да определите достъпа до тях и да ги съхраните. След регистрация получавате 1 GB свободно пространство, което може да се надгражда. Можете да работите спокойно с едновременно отворени няколко документа в pdf. формат. Вече не са необходими ръкописните бележки и маркери. Свободно си водите записки, подчертавате и оставяте “жълти” бележки.“Mendeley” съдържа PDF четец, който позволява при добавяне на бележки, те веднага да се виждат от други учени, с които искате да ги споделите.

След като инсталирате “Mendeley” на вашата машина е хубаво да добавите и Word Plugin, за да можете бързо и лесно да създадете своята библиография.  Базата данни генерира цитати и библиографии в Microsoft Word, OpenOffice и LaTeX. Имате възможност да изберете стил на цитиране или да изградите свой собствен. Не е необходимо да излизате от Word, директно задавате форматиране на цитатите и библиографията в избрания от вас стил. Системата се грижи изцяло за детайлното оформление (като пояснения за автора, следи за повторно цитиране на един документ и т.н.), за да можете да ангажирате изцяло вашето внимание с текста. Създадена е възможност да споделяте библиографиите с колегите чрез частна група. Така всеки член на групата може да добавя и редактира цитатите и библиографията.

Чрез социалната мрежа можете да четете новини, да правите коментари, да разглеждате визитната карта на други изследователи, да откривате свързани изследвания въз основа на събраните във вашия профил. Общият брой на документите надхвърля 65 мил., за сравнение продуктите на Thomson Reuters съдържат 49 мил., а тези на Elsevier 47 мил. За разлика от търговските бази “Mendeley” позволява съвместна работа с редица приложения. Може би най-използваните са “ReaderMeter.org” и “Total-Impact.org”, които служат за “измерване на научното въздействие”. Имате възможност да ползвате вашите документи и чрез смартфони и таблети.

През май миналата година Том Чиверс публикува своя статия в британския “The Telegraph”, в която казва, че тихо, без никой да забележи, се е променил начина, по който учените споделят информация. Той цитира д-р Виктор Хенинг, изпълнителен директор и съосновател на системата “Ние насърчаваме потребителите да качват свои собствени документи. В над 90 процента от случаите те запазват правата за разпространение на публикацията си.”

„New York Times“ пише: “Mendeley” отваря широко вратите на академичните данни“. „The Guardian”: “Бет Симоне Новек, директор в Белия дом на “Open Government Initiative”, вижда потенциала на този инструмент, простиращ се далеч отвъд научните изследвания и академичните среди. На втора годишна среща на върха тя казва: “Ние се нуждаем от “Mendeley” за хората, занимаващи се с политика”.
“BBC News”: “Mendeley” е на първо място пакет за управление, който автоматично извлича библиографски данни от научните статии … Но реалната му власт се крие в това, което прави с колективните данни от потребителите. ”

Библиосфера

Библиосфера