Щрихи за библиотеката на Франкофонския институт по администрация и управление или какво означава да бъдеш единствен библиотекар?

Антоанета Дечева

В един горещ юлски ден от голямата библиотека на Техническия университет се озовах във Франкофонския институт по администрация и управление (ФИАУ)1. Този институт съществува от 1996 г. и предлага изнесено обучение на магистърски програми по «Европейска публична администрация» и «Управление на предприятия» към университетите в Лиеж (Белгия) и Нант (Франция). За учебната 2010-2011 г. ще бъде добавена магистърска програма «Предприемачество в сферата на социално-икономическите проекти».

Какво отличава ФИАУ от останалите висши училища? Условно можем да споменем разнообразието, студенти с различен цвят на кожата, черти на лицето, език и родина – от Виетнам, през Украйна до Сенегал и Того. Всички те са представители на 21 държави от три континента. Подбрани са внимателно. Идват в нашата страна след положен изпит, за да изучават икономически науки и да достигнат до диплома, която ще им осигури едно по-добро бъдеще (както се казва). Попадайки на това място в качеството на библиотекар-документалист намерих сравнително малък фонд (около 4000 тома), много

Библиотека на ФИАУ

прилежно индексиран и класиран от колега, изпратена от Букурещ за няколко месеца преди мен. Освен този фонд не намерих нищо друго – нито абонамент на периодика, нито електронни ресурси (с изключение на CAIRN и Vente et Geston на EBSCOhost, за които студентите не бяха добре информирани), нито информация за услугите на центъра. Истинска библиотека с функции и на документационен център тук никога не бе имало. Предполагам се досещате какво се очаква от мен?!

Първият ден проучвах основните функции на електронния каталог (PMB(PhpMyBibli), интегрирана система за управление на библиотеки, продукт на PMB Services). Не бях работила с такъв библиотечен каталог. След това успях да «върна» цяла купчина книги, натрупани една върху друга, подредени на две огромни маси. Аз, която винаги съм “бягала” от техника и икономика, тъй като ми се завива свят от чертежи и цифри, разбрах, че понякога нещата не само в българските библиотеки, но и в живота стоят иначе… Това бе началото на моята работа като единствен библиотекар и документалист във ФИАУ. За да се справя по-добре с всички идеи, които непрестанно изплуваха в съзнанието ми, направих план. Проучих какво трябва да направя, за да има абонамент на периодични издания и бази данни в библиотеката, как да избирам и закупувам нови книги. С голямо удоволствие изработих рекламни материали (брошури и плакати) с информация за услугите. Съставих текст за библиотеката, който е публикуван на електронната страница на института в меню “Centre de Documentation”2. Станахме и член на LIBER! Освен посочените по-горе бази данни добавих и други, които познавах от работата в Библиотечно-информационния комплекс на Технически университет, гр. София. Като става дума за това, ще спомена ползването на тестови периоди на бази данни, отговарящи на нашия профил, за които съм чула или научила на конференции (някои от които с голям успех!). Да си призная, имах затруднения с описването на книгите. След университета не ми се наложи да правя библиографски записи.

След това подбрах и изготвих списък от заглавия на периодични издания, който бе одобрен. Дълго време разсъждавах върху офертите за абонамент. С радост мога да кажа, че вече имаме абонамент за 13 списания. Подбрах и закупих около 60 нови заглавия книги, повечето от които се ползват непрекъснато. Подготвям се и с нови книги за новата магистратура, която стартира от есента. Неочакван за мен се оказа високият брой библиографски справки, които трябваше да направя. Най-дебелата папка, която и досега е на бюрото ми, е тази с извършените библиографски справки, вече не за микропроцесори и какви ли не части на машини, а за ролята на проекта Набуко в страните от Черноморския басейн, световната икономическа криза и кадрите в администрацията и др.

Скоро се сдобихме и с нови библиотечни стелажи, изработени от българска фирма. Доволна съм също, че успях да наложа практиката да поръчвам за направа или доставка каквото и да било за библиотеката само чрез български фирми.

Наближаваше Световният ден на четенето и авторското право и се позамислих върху една идея, която ми хрумна случайно. Реших да използвам лингвистичното     разнообразие     на

Международен ден на книгата 2010 г.

нашите студенти като най-подходящ ресурс да отбележа този ден. С тяхна помощ изготвих изложба, състояща се от двадесет и една писмености. Така на 23 април коридорите бяха украсени с текстове на известни произведения от всяка страна, от която имаме студенти. Това предизвика голям интерес, искренно се забавляваха да разгадават грузинската, албанската, арменската, арабската, виетнамската и още много

Международен ден на книгата 2010 г.

други азбуки. Сравняваха откъсите на оригиналите с преводните текстове на френски език на Орхан Памук, няколко фрази от «Знаци край пътя» на сръбския писател Иво Андрич, «Имам само един копнеж» на румънския автор Михай Еминеску, «Прощално» на Никола Вапцаров, химна на Мароко и др. За нашата малка общност денят на четенето се превърна в истинско събитие.

А сега се питам две неща: защо са отделени фондовете на двете магистратури (подреждането не е по УДК) и защо никой от бъдещите библиотекари (СУ и СВУБИД) не е учил поне малко френски? Имам нужда от помощ, за да може малката франкофонска библиотека да заживее своя истински живот. И ако все пак някой бъдещ библиотекар чете моя кратък разказ и знае френски език ще се радвам да поработим заедно! Ще ви очаквам на моята електронна поща antoaneta.detcheva@auf.org!

 

1Много често в българския периодичен печат се среща с българска абревиатура ИФАГ на френското наименование – Institut de la Francophonie pour l’Administration et la Gestion. URL: www.ifag.auf.org

2http://ifag.refer.bg/Communication/Centre-de-documentation/Centre-de-documentation,40

Библиосфера