IN MEMORIAM

Почина писателят Атанас Славов, дарител на Нов български университет. На НБУ той дари архива си и предостави личната си библиотека.

Атанас Славов е роден в Сливен на 25 юли 1930 г. Учи в Американското основно училище в София. Завършва английска филология в Софийския университет. Работи в Националната библиотека, в радио София и др. През 1965 г. защитава дисертация в Института за литература при БАН, основател е на секция по дизайн, с която участва в проблемна група за изучаване на българските приложни изкуства. През 1974 г. е включен в научна група към Полската академия на науките по изучаването на сравнителна славянска метрика. Като секретар на научен проект на БАН – „Основни насоки на световната култура до 2000 година“ – през 1975 г. заминава за САЩ, където работи една година в отдел за международни научни изследвания и обмен в Ню Йорк. През 1976 г. се установява в САЩ, а в България е осъден като невъзвращенец.

В чужбина Атанас Славов работи най-напред като автор на свободна практика в радио Свободна Европа и Би Би Си Лондон (1978 г.), в център Уудроу Уилсън в отдел, изучаващ проблемите на източноевропейските култури (1979 г.), в Държавния департамент, Вашингтон, като инструктор по български език (1980-83 г.), в Центъра за езикови научни изследвания, Мериленд (1983 г.) и в Гласа на Америка като радиосценарист, редактор и диктор.

В САЩ започва да пише своите мемоари със заглавие „Пътеки по магистралите“ (1978-79 г.), които най-напред прозвучават на български език, четени от самия него в 52 седмични предавания на радио Свободна Европа. Пак там Атанас Славов създава издателство, с което привлича много от пишещите български емигранти, контактува с видни американски писатели като Кърт Вонегът, Греъм Грийн и др. През 1986 г. издава мемоарите си на английски със заглавие „With the Precision of Baths“. Книгата е наградена от Legerete International Writers Union Book като най-добра автобиография за 1986 г.; издава стиховете си „Mr. Lampedusa Has Vanished“; „The Dough of America is Rising in Me“. Под псевдоним Al Santana издава „Hadling Vegetables“- гротесково-сатирична проза. В САЩ той посвещава голяма част от времето си в изучаване на живота и учението на Петър Дънов. Обикаля и документира местата, където Дънов е пребивавал по време на следването си в Америка. В архива му, който се съхранява в ЦДАФ на НБУ, има солидна сбирка от материали върху живота на Учителя, теорията и практиката на дъновизма. В САЩ Атанас Славов членува в американския ПЕН-клуб в секцията на писателите в изгнание.

След 1989 г. писателят се завръща в България и се установява в родния си град Сливен. През 1991 г. наказателното дело срещу него е прекратено. Издава много от книгите си, писани в чужбина. Творчеството му се радва на интерес от издатели и читатели и е преоткрито за българската литература и култура. Награден е с орден “Стара планина” първа степен, с литературната награда “Добри Чинтулов” и на званието почетен гражданин на град Сливен.

Център за документи и архивни фондове
Библиотека
Нов български университет

Библиосфера